Ceviche z miecznika

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Doskonała przekąska dla ludzi znudzonych sushi.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - filet z miecznika: 500 gramów
    - czerwona papryczka chilli: 1 sztuka
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - łodyga selera naciowego: 0.5 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - sok z cytryny: 150 mililitrów
    - sok z limonki: 100 mililitrów
    - kolendra: 0.5 pęczka
    - sól: 1 łyżeczka

Ceviche z miecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczkę chilli czyścimy z nasion, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez minutę. Następnie zmieniamy wodę i czynność powtarzamy. Zblanszowane chilli kroimy na kawałki.
  • 2. Do blendera wkładamy 100 g ryby, pokrojone chilli, grubo posiekaną cebulę, pokrojoną łodygę selera, kolendrę i czosnek. Dodajemy sól, sok z limonki i cytryny. Całość dokładnie miksujemy.
  • 3. Resztę ryby kroimy w 1 cm kostkę. Rybę zalewamy przygotowanym wcześniej płynem i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  • 4. Ceviche dzielimy na porcje, każdą porcję dekorujemy cebulą i kolendrą. Podajemy natychmiast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy