Dziś przepis mojej przyjaciółki Asi na wyśmienitą cebulowa! POLECAMNiestety jej przygotowanie zajmuje trochę czasu (czyt. jesteś w stanie umrzeć z głodu:))) hehe Dlatego tez polecam jej przygotowani
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- duże cebule: 4 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- bulion (najlepiej wolowy): 1 litr
- woda: 1 szklanka
- tymianek: 1 łyżka
- galka muszkatolowa: 1 szczypta
- masło: 2 łyżki
- kromki chlebka na grzanki: 8 sztuk
- Ser żółty lub mozzarella: 8 plastrów
Cebulowa grzechu warta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku roztopić masło i wrzucić posiekana w piórka cebule i czosnek. Podsmażyć aż cebula się skarmelizuje, następnie dodać tymianek i zalać szklanka wody. Dusić do momentu uzyskania masy z rozgotowanej cebuli. Będzie ona lekko brązowa. Uwaga, aby cebuli nie przypalić.
2.Przygotowujemy bulion. Dodajemy masę cebulowa i doprawiamy. GOTOWE!
W piekarniku rozgrzanym do 150C przygotowujemy po 2 tosty do jednej zupki. Nakładamy ser i bazylie. Podajemy, jako dodatek do zupki.
PYSZNA PYSZNA PYSZNA! :)
Komentarze