Cebularze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Świetne nawet na drugi dzień.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto : 350 g mąki pszennej
    1 jajko
    30 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Nadzienie: 6 dużych cebul
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki śmietany kremówki
    sól
    pieprz świeżo mielony
    starty ser żółty ( wg uznania )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebularze 1. Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowałem zaczyn i odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut.
    Do wyrośniętego zaczynu dodałem pozostałe mleko (wcześniej odrobinę podgrzane, ale nie gorące) oraz resztę składników. Zagniotłem elastyczne ciasto ręcznie około 8-10 minut, przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
    W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowałem farsz. Cebulę pokroiłem w cienkie pół plasterki i podsmażyłem je na oleju. Dodałem sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusiłem ją około 10 minut często mieszając (cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiłem do wystygnięcia, doprawiłem do smaku.
    Wyrośnięte ciasto podzieliłem na 9 równych części. Uformowałem z nich kulki i ułożyłem na blasze pozostawiając na około 15 minut. Wyrośnięte kulki spłaszczyłem, a dodatkowo płaskim dnem szklanki zrobiłem zagłębienie w które nałożyłem farsz. Wierzch lekko posypałem żółtym serem.
    Cebularze wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować