Casto cytrynowe na zimno z lemon curd

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto jest cudownie cytrynowe i orzeźwiające a dzięki dodatkowi jogurtu niezwykle lekkie. Jego przygotowanie wymaga trochę zachodu ale naprawdę warto. Ja do biszkopta dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu aby kolor był ciekawszy ale nie jest to konieczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na foremkę 35cmx11cm

    na krem:

    400ml śmietany 30%

    400ml jogurtu greckiego

    sok z 1 cytryny

    skórka otarta z dwóch cytryn

    3 łyżki cukru pudru

    20g żelatyny

    na biszkopt:

    4 jaja

    104g mąki

    32g mąki ziemniaczanej

    132g cukru

    ewentualnie barwnik spożywczy

    na lemon curd:

    1 jajko

    1żółtko

    80g cukru

    40g masła

    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Casto cytrynowe na zimno z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier ciągle ubijając. Gdy cały cukier się rozpuści a białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku ciągle miksując.

    2. Dodać mąki w trzech porcjach, każdą z porcji delikatnie wmieszać szpatułką. Jeśli chcemy możemy dodać barwnika spożywczego.

    3.Ciasto piec w 180C do suchego patyczka (około 30minut).

    4.Biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

    5.Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć z jednej sok.

    6.Żelatynę namoczyć w 100ml zimnej wody, powoli ogrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia (żelatyna nie może się zagotować). Wystudzić.

    7.Śmietanę ubić, dodać jogurt, cukier puder oraz sok i skórki z cytryny, ubijać jeszcze chwilę do połączenia składników. Żelatynę wlewać cienkim strumieniem ciągle ubijając aby nie zrobiły się grudki.

    8. Biszkopt przeciąć na trzy porcje ścinając przypieczoną część.

    9. Foremkę wyłożyć folią spożywczą na dno ułożyć jeden z blatów, potem porcję kremu i tak na zmianę do końca. Na wierzch rozsmarować resztkę kremu.

    10. ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

    11.W rondelku wymieszać jajko, żółtko oraz cukier. Postawić na malutkim ogniu i ciągle mieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę oraz masło. Dalej mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotowy krem ostudzić.

    12. Przygotowanym lemon curd polać gotowe ciasto i schodzić 15 minut w lodówce, aż krem zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować