Cassoulet

0 (0 ocen)

Coś pomiędzy fasolką po bretońsku a bigosem.

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
    100 g boczku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    2 udka z kurczaka
    3 cienkie kiełbaski (np. frankfurterki)
    natka pietruszki
    sól, pieprz, przyprawa do fasoli
    zioła prowansalskie,bazylia,oregano,tymianek
    2 łyżki tartej bułki
    50 g masła
    4-5 ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cassoulet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą, i odstawiamy na noc.
    Cebulę , czosnek i boczek kroimy w kostkę.
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (jeśli boczek jest tłusty smażymy bez oleju), wrzucamy boczek,cebulę i czosnek smażymy, mieszając, aż boczek się zrumieni. Wlewamy 1,5 l ciepłej wody lub bulionu, dodajemy fasolę, udka oraz zioła. Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Przyprawiamy do smaku.
    Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, obieramy z kości kroimy lub szarpiemy na kawałki (kawałki powinny być nieduże, takie na jeden kęs), ponownie wrzucamy mięso do garnka.
    Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone kiełbaski dodajemy do fasoli,gotujemy jeszcze przez chwilkę.
    Następnie przekładamy danie do naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą oraz wiórkami masła i zapiekamy kilka minut w piekarniku.
    Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
    Danie posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Cassoulet

To może cię zainteresować