Carry z kurczaka z kalafiorem

0 (0 ocen)

Poprostu palce lizać! :)

Składniki:

  • 1 mały kalafior, 2 średnie pomidory, 1 czerwona papryka, szczypta chili, 1 duża cebula, natka pietruszki, pieprz czarny, mieszanka curry, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ostra papryka i słodka papryka, suszony imbir, pierś z kurczaka 200g, 2 łyżki oleju rzepakowego

Carry z kurczaka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki kalafiora gotujemy 20 minut w nieosolonej wodzie, bez przykrycia. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w półplastry cebulę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, zostawiamy na ogniu pod przykryciem (w wersji z mięsem kroimy pierś w paski i dorzucamy do cebulki). Całość delikatnie solimy, dodajemy pieprzu i pozostałych przypraw. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dusimy wszystko pod przykryciem kilkanaście minut, pod koniec duszenia dodajemy koncentratu pomidorowego, chili i doprawiamy całość do smaku. Kalafiora odcedzamy, mieszamy z mieszanką curry z patelni. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do całości lub osobno na każdą porcję. Podajemy z ugotowanym ryżem brązowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy