Cannelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Makaronowe rurki napełniane pysznym szpinakowo-serowym nadzieniem. Koniecznie spróbuj i podaj bliskim na obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10-12 rurek makaronu cannelloni (zależnie od naczynia)
    450 g mrożonego szpinaku (brykiet)
    150 g sera ricotty
    1 duży ząbek czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

    Sos beszamelowy:
    0,5 l mleka
    2 łyżki masła,
    2 łyżki mąki,
    20 dag parmezanu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Cannelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Duś pod przykryciem aż odparuje woda (można podlać kilkoma łyżkami wody na początku). Pod koniec przypraw go porządnie pieprzem i solą oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Pod sam koniec zmniejsz ogień i delikatnie wmieszaj ricottę. Kiedy połączy się ze szpinakiem, zdejmij patelnię z ognia i odstaw.
  • 3. Pomidory z puszki wrzuć do rondelka z rozgrzanym olejem i duś chwilę, aż odparują nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Sos beszamelowy:
    Mąkę z masłem zasmażyć na złoto, wlać mleko i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem, dodać parmezan.
  • cannelloni 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać cały sos pomidorowy. Rurki napełniać szpinakiem z ricottą (pomagać sobie małą łyżeczką). Układać na sosie z pomidorów. Na wszystko wylać sos. Piec w 180 stopniach przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować