Cannelloni z kurczakiem i cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jesteśmy wielbicielami makaronów, możemy jeść je od rana do wieczora przez 7 dni w tygodniu...Tym razem wybór padł na canellonni i tym razem nie było tradycyjnie z sosem bolońskim...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - rurki cannelloni np. Primo Gusto: 12 sztuk
    - zmielona pierś kurczaka: 1 sztuka
    - mała cukinia: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 3 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - mleko: 0.5 litra
    - starty parmezan: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Cannelloni z kurczakiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, wrzucamy cukinię pokrojoną na małe kawałeczki, chwilę podsmażamy, dodajemy do mięsa, wrzucamy jajka, solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę jak na mielone. Rurki nadziewamy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
    Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę mleka (zimne!), wrzucamy przyprawy (przyprawy do do beszamelu - łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, listek laurowy duży (lub 2 małe), sól, pieprz) i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko.
    Sosem polewamy nadziane rurki, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować