Cannelloni wegetariańskie

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób

danie_z_makaronem

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 10 szt makaronu cannelloni

    Sos pomidorowy:

    400 g pomidorów krojonych z puszki
    1 łyżeczka bazylii
    sól, pieprz do smaku
    kilka kropel Tabasco

    Farsz:

    400 g pieczarek
    1 kulka mozzarelli light
    100 g ulubionego żółtego sera
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    świeża natka pietruszki
    świeży koperek
    szczypiorek
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka oleju ryżowego
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Cannelloni wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty. Układamy na talerzu każdą osobno - lubią się sklejać
  • 2. Sos pomidorowy:

    Do rondelka wlewamy pomidory, doprawiamy do smaku i gotujemy, aż pomidory będą miękkie a sos trochę zgęstnieje - blendujemy.
  • 3. Farsz:

    Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - chwilę podsmażamy.
  • 4. Umyte i obrane pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli - smażymy, aż cała woda odparuje - odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Gdy pieczarki ostygną dodajemy posiekane zioła i połowę sera startego na tarce o grubych oczkach.
  • 6. Następnie nadziewamy podgotowany makaron.
  • 7. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, układamy nadziane cannelloni, następnie polewamy resztą sosu, posypujemy startym serem i ewentualnie przyprawami (suszona bazylia i ostra papryka).
  • 8. Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować