Zamiast naleśników na obiad zrobiłam cannelloni na słodko, z farszem jakim z reguły napełniam naleśniki :) Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania a przy tym bardzo smaczne :)
1 godz. 15 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
około 15 sztuk makaronu Cannelloni
NADZIENIE:
500 g twarogu
80 g cukru pudru
16 g cukru waniliowego
210 g bananów (bez skórki)
50 g żurawiny suszonej
SOS:
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
160 g śmietany
40 g cukru pudru
20 g budyniu waniliowego (proszek)
1/3 łyżeczki cynamonu
Cannelloni na słodko z twarogiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukry, rozgniecione widelcem banany oraz żurawinę, mieszamy.
2.Składniki sosu przekładamy do miski i mieszamy.
3.Makaron cannelloni napełniamy farszem (najlepiej upychać go łyżeczką) i układamy w dużym naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, zalewamy gotowym sosem.
4.Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 60 minut (z termoobiegiem).
Komentarze