Cannelloni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do farszu można dodać łososia, nie dodając mięsa do sosu pomidorowego.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 cannelloni
    kulka mozarelli

    sos pomidorowy:
    1l passaty pomidorowej
    mała marchewka
    cebula
    2 łodygi obranego selera naciowego
    300g mięsa mielonego
    oliwa
    2 ząbki czosnku
    świeża bazylia
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    sól
    pieprz

    beszamel:
    łyżka masła
    1,5 łyżki mąki
    250 ml mleka
    pieprz, sól, gałka muszkatołowa

    farsz:
    300g twarogu
    2-3 garści szpinaku posiekanego
    2 żabki czosnku
    masło
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hs6pj7 1. Sos pomidorowy:
    Na oliwę wrzucić całe ząbki czosnku, mocno rozgrzać. Podsmażyć mięso, dodać marchewkę, seler, cebulę pokrojone w drobną kostkę. Razem chwilę poddusić i dodać passatę. Gotować ok. 25-30 min. Dodać posiekaną bazylię.
    Czosnek przed podaniem wyjąć.
  • image-0nr2xjf 2. Beszamel:
    Na maśle podsmażyć lekko mąkę, zalać zimnym mlekiem. Sos należy często mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
  • 3. Farsz:
    Szpinak podsmażyć na maśle razem z przeciśniętym czosnkiem, gotowy dokładnie wymieszać z twarogiem, doprawić.
  • 4. Cannelloni nadziać farszem. Na blachę wylać sos pomidorowy (zostawiając kilka łyżek na wierzch) i odrobinę beszamelu.
    Ułożyć kolejno rurki na blasze. Zalać pozostałym sosem pomidorowym i beszamelem. Na koniec posypać porozrywaną mozzarellą.
    Piec pod przykryciem 20 min w 180-190'C. Odkryć i piec jeszcze 10 lub aż ser się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Pomidor Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować