1.Sos pomidorowy:
Na oliwę wrzucić całe ząbki czosnku, mocno rozgrzać. Podsmażyć mięso, dodać marchewkę, seler, cebulę pokrojone w drobną kostkę. Razem chwilę poddusić i dodać passatę. Gotować ok. 25-30 min. Dodać posiekaną bazylię.
Czosnek przed podaniem wyjąć.
2.Beszamel:
Na maśle podsmażyć lekko mąkę, zalać zimnym mlekiem. Sos należy często mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
3.Farsz:
Szpinak podsmażyć na maśle razem z przeciśniętym czosnkiem, gotowy dokładnie wymieszać z twarogiem, doprawić.
4.Cannelloni nadziać farszem. Na blachę wylać sos pomidorowy (zostawiając kilka łyżek na wierzch) i odrobinę beszamelu.
Ułożyć kolejno rurki na blasze. Zalać pozostałym sosem pomidorowym i beszamelem. Na koniec posypać porozrywaną mozzarellą.
Piec pod przykryciem 20 min w 180-190'C. Odkryć i piec jeszcze 10 lub aż ser się zarumieni.
Komentarze