Cannelloni

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne włoskie danie!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rurki cannelloni: 125 gramów
    - mięso mielone (pierś z indyka lub każde inne): 60 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - sos pomidorowy domowej roboty: 1 puszka
    - masło miękkie (temp. pokojowa): 2 łyżki
    - oliwa do szmażenia: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - mąka: 4 łyżki
    - mleko: 200 mililitrów

Cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cannelloni 1. Sos :
    Masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości.
    Doprawiamy do smaku - sól i pieprz.


    Farsz:

    Obieraną cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie.

    Dodajemy mięso i smażymy.

    Na samym końcu dodajemy sos pomidorowy.

    Doprawiamy do smaku.

    Rurki makaronu możemy podgotować lekko - al dente, lub napełnić od razu rurki farszem i ułożyć na blasze.

    Całość polewamy sosem beszamelowym.
    W piekarniku zapiekamy ok 15 minut (jeśli nie podgotowujemy makaronu wtedy pieczemy ok 30 minut)w temperaturze 150 stopni.
    Na sam koniec posypujemy danie startym serem.


    I gotowe!
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy