Gotowaniem zajmuję się sporadycznie, ale do tego dania często i chętnie wracam. Jest pyszne i niezbyt pracochłonne.
Składniki:
1/2 kg mieszanego mielonego mięsa
bułka tarta
1 cebula
1 opakowanie rurek cannelloni
20 dag żółtego sera
sos słodko-kwaśny
sól
pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
1.Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mieszamy z odrobiną bułki tartej i cebulą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem
i przyprawą do mięsa mielonego.
2.Masą z mięsa wypełniamy rurki makaronu cannelloni, następnie wrzucamy je do gotującej się wody na 5-10 minut. Po upływie tego czasu rurki
wyjmujemy, osączamy z wody i układamy w naczyniu żaroodpornym jedną przy drugiej.
3.Cannelloni polewamy sosem słodko-kwaśnym. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim makaron. Piekarnik rozgrzewamy
do temperatury 200 °C. Wkładamy naczynie z makaronem i zapiekamy na 50-60 minut.
Komentarze