Camembert zapiekany z pistacjami i wiśniami na tradycyjnym schaboszczaku

0 (0 ocen)

Tak zrobiony camembert ze smażonymi wiśniami na pewno posmakuje samodzielnie, ale mnie wyjątkowo zamarzył się na obiad podany na klasycznym schaboszczaku.

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe + jajko i bułka tarta do panierki + tłuszcz do smażenia
    1 serek camembert
    50 g orzechów pistacjowych
    garść wiśni bez pestek (mogą być mrożone) + łyżeczka masła + 2 łyżeczki cukru + szczypta soli + szczypta chili

Camembert zapiekany z pistacjami i wiśniami na tradycyjnym schaboszczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u3mlhg 1. Kotlety opanierować, usmażyć na oleju, wiśnie wrzucić na rozgrzane masło, dodać cukier, sól i chili, chwilę smażyć i odstawić do ostudzenia.
  • image-22uvji0 2. Camembert przeciąć na dwa krążki, opanierować w pozostałym rozkłuconym jajku i posiekanych pistacjach.
    Ułożyć centralnie na kotlecie, wstawić do zapieczenia w kombiwarze lub w gorącym piekarniku, piec w 200 stopniach najwyżej 10 minut do zrumienienia orzechów.

    Na talerzu polać wiśniami i sosem z nich.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy