Calzone z pieczarkami, żółtym serem i salami

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienita pizza w kształcie pieroga.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    - 450g mąki pszennej
    - 2 łyżeczki drożdży instant
    - łyżeczka soli
    - 2 łyżki oleju
    - 250ml ciepłego mleka

    sos:
    - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    - 3 łyżeczki ketchupu
    - oregano, czosnek granulowany

    farsz:
    - 300g pieczarek
    - 150g salami
    - 250g sera żółtego
    - 1 czerwona papryka
    - 1 cebula
    - pieprz, sól

    dodatkowo:
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Calzone

Calzone z pieczarkami, żółtym serem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na około 5 minut przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i salami. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem i przyprawami. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zlepiamy jak pieroga.
  • 4. Gotowe calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakłuwamy widelcem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować