Calzone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

czyli pizza o kształcie pieroga

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    300 g maki pszennej
    1 łyżeczka soli
    4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 8 g drożdży świeżych
    2 łyżki oliwy
    180 ml mleka

    nadzienie:

    150 g pepperoni
    3 plastry sera żółtego
    6 szt pieczarek
    1/2 papryki
    1 przecier pomidorowy
    bazylia suszona lub zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Calzone

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzam ilość mąki, a mleko podgrzewam w rondelku. Powinno być bardzo ciepłe jednak nie wrzące. Do miski wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam. Kiedy połączą się ze sobą, to przekładam na blat i zagniatam, aż uzyskam gładkie ciasto.Smaruję ciasto oliwą (delikatnie) i wkładam do miski. Przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu (np niedaleko kaloryfera lub po prostu dalej od okna) na 1 h.
  • 2. W międzyczasie siekam pieczarki i paprykę na drobne kawałeczki i odrobinę podsmażam.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 2, 3 lub 4 części (w zależności o tego ile chcę pierogów). Każdą część rozwałkowuję na okrągły placek
  • 4. Na każdym placku ciasta układam przecier pomidorowy (rozsmarowuje go), sypię bazylią, następnie pieczarki, papryka, pepperoni, a na to ser żółty. Składam na pół i zlepiam brzegi ciasta. Na kształt pieroga.
  • 5. Smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika na 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować