Calzone

4.98 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 25 min

Calzone to nic innego jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie w środku może być dowolne.Przepis jest na 12 sztuk o średnicy 20-21 cm

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Składniki ciasta;
    900 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
    2 łyżeczki soli
    4 łyżeczki drożdży suchych (16 g)
    4,5 łyżki oleju
    500 ml ciepłego mleka

    Składniki farszu
    2 papryki pokrojone w kosteczkę
    0,5 kg podsmażonych pieczarek
    kawałek szynki i salami pokrojone w kostkę
    przyprawa do pizzy
    około 250 g startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.98 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Calzone

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki farszu wymieszać (porócz startego sera )
  • 2. Przesianą mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, sól, następnie dodać letnie mleko oraz wlać 4 łyżki oleju.
  • 3. Ciasto zagniatać aż do momentu gdy będzie elastyczne i gładkie, uformować kulę i nasmarować resztą oliwy, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 4. Gdy ciasto podrośnie, ponownie zagnieść i podzielić na 12 części.
    Każdą część dość cienko rozwałkować na kształt koła
  • Farsz do Calzone 5. Na połowie każdego koła ułożyć farsz, dodać na górę trochę startego sera i zlepić jak pierogi.
  • Calzone przed pieczeniem 6. Każdy pieróg ułożyć na papierze pergminowym, posmarować rozkłóconym jajkiem
  • Calzone wyjęte z piekarnika 7. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec około 20 – 25 minut

Porady

Calzone można zrobić również ze smażonym mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego z ziołami prowansalskimi,lub z gotowaną kapustą kiszoną z grzybami Starty ser można również od razu wymieszać z farszem Zamiast suszonych drożdży, można użyć 35 g świeżych z których robimy wcześniej rozczyn

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować