Całuski - połfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkami

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka te są przepyszne często goszczą u mnie w kuchni ponieważ wszyscy za nimi przepadamy

  • 2 godz.

Składniki:

  • 25 dkg sera
    25 dkg masła
    25 dkg mąki
    1 żółtko
    2-3 jabłka średniej wielkości
    cukier puder
    białko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ser

Całuski - połfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przepuścić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Mąkę przesiać na stolnice dodać miękkie masło ser ,oraz żółtko.Szybko wyrobić ciasto i włożyć na godzinkę do lodówki.
    "Całuski" kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy "roztrzepanym białkiem " i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec około 20 minut ( opcja góra- dół) Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
  • 2. Po tym czasie rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać placki w kształcie kółka (ja użyłam do tego szklanki) Jabłuszka umyć , obrać pokroić na cztery ćwiartki i wyciągnąć gniazda nasienne.Ćwiartki pokroić na półokręgi.Kawałki jabłka układamy na połowie kółka tak aby grubsza cześć była przy obwodzie placka, przykrywamy drugą polowa.Boki minimalnie zlepiamy, jabłka powinny być widoczne.
  • 3. "Całuski" kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy "roztrzepanym białkiem " i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec około 20 minut ( opcja góra- dół) Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować