Bursztynowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ta szarlotka rozkocha w sobie wszystkich, kto uważa, że im więcej w niej jabłek, tym lepiej. Już krótko po wyjęciu z piekarnika na bezie pojawiają się niezwykle urocze kropelki bursztynowej rosy, dlatego nazwałam ją szarlotką bursztynową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    300g mąki
    150g masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    4 żółtka
    starta skórka z cytryny (albo opakowanie cukru waniliowego)

    nadzienie:
    2kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    1 op. galaretki cytrynowej
    garść rodzynków

    beza:
    4 białka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Beza

Bursztynowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zanieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję grubej kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem, równomiernie wysypać 2/3 ciasta. Formę i resztę ciasta wstawić do lodówki.
  • Bursztynowa szarlotka 2. Póki ciasto się chłodzi - przygotować nadzienie:
    Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę (ok 1cm), wymieszać z rodzynkami i galaretką.
    Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać pozostałym ciastem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 minut w temp. 170stC.
  • 3. Przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier. Gdy beza będzie błyszcząca i sztywna, dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
    Bezę wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 20 minut w temp. 160stC.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować