Burgery hawajskie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Grillowane mięso wołowe i hawajski słodko-ostry sos z cebuli, ananasa i papryki.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burgery:
    Mięso mielone wołowe - 400 g
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
    Sos:
    Cebula - 2 sztuki
    Ananas - 100 g (świeży, mrożony lub z puszki)
    Ostra papryczka - 1 sztuka (u mnie piri-piri)
    Olej - 1 łyżka
    Cukier - 1 płaska łyżeczka
    Przyprawy: pieprz, mielona papryka chipotle
    Dodatkowo:
    Bułki - 3 sztuki
    Pomidor - 1 sztuka
    Majonez i keczup

Burgery hawajskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Burgery hawajskie 1. Cebulę kroimy w piórka, ananasa w kostkę, a ostrą papryczkę w pasterki. Smażymy na oleju, pod przykryciem, aż cebula zupełnie zmięknie. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Dodajemy cukier i przyprawy.

    Mięso mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 3 części i z każdej wyrabiamy kulkę. Spłaszczamy na ok 2 cm burgery. Burgery grillujemy po 4-6 minut z każdej strony.

    Pomidora kroimy na plasterki
  • Burgery hawajskie 2. Bułki kroimy. Jedną połowę smarujemy keczupem, jedną majonezem. Na bułce układamy sos, pomidora i burgera.

Komentarze

Podobne przepisy