Propozycja na ser halloumi nie grillowanego, ale startego i usmażonego na wzór burgera wołowego.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g halloumi cypryjskiego
100 g suszonych pomidorów w oleju
2 jajka
pół szklanki tartej bułki
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pieprz
olej z oliwek do smażenia
sałata rzymska
pomidor malinowy
ogórek gruntowy
remulada duńska
Burger z serem halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser halloumi starłem na tarce o grubych oczkach.
Do sera dodałem odsączone i drobno posiekane pomidory, dodałem roztrzepane jajka, doprawiłem czosnkiem i pieprzem.
Na koniec dodałem bułkę tartą, wymieszałem, uformowałem burgery.
Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju.
Smażyłem burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Bułki przekroiłem, posmarowałem sosem, na to położyłem sałatę, burgera, plaster pomidora i ogórka, polałem sosem, kolejny liść sałaty, przykryłem drugą połówką bułki. A więc standardowo, jak każdego hamburgera robimy.
Komentarze