Burasek z masą karpatkową

4.5 (184 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To miało być różowe ciasto ale wyszedł kolor bury:))) teraz nasze kisielki robią nam psikusa:))

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    2 kisiele truskawkowe
    2 budynie waniliowe
    6 łyżek cukru

    Szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Forma 22/31 cm wysłana papierem do pieczenia
    1 krem Karpatka oryginalny+ 2 szklanki mleka+ 16 gram cukru waniliowego+ 200 gram masła
    ¾ szklanki dowolnego ponczu, ja użyłam soku Multiwitamina
    Biała lub gorzka czekolada 50 gram
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kisiele

Burasek z masą karpatkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklankę mleka zagotować a drugiej szklance mleka rozmieszać proszek Karpatka i wanilię, wlać do wrzącego mleka i gotować energicznie mieszając do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać pokrojone masło, wymieszać do rozpuszczenia. Włączyć mikser i porządnie zmiksować.
    Rozgrzać piekarnik d 180 st.
    Wymieszać razem kisiel, budyń i proszek do pieczenia.
    Całe jajka ubić z solą, nadal ubijając dodawać po łyżce cukier i miksować ok. 8 minut.
    Zmniejszyć obroty i dodać suchą mieszankę: kisiel, budyń i proszek.
    Przelać do formy i piec ok. 35 minut. Wystudzone przekroić i nasączyć dowolnym ponczem.
    Na jeden blat wyłożyć ¾ budyniowej masy, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę masy budyniowej. Zetrzeć białą lub gorzką czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować