Buraczkowa z fasolą biały Jaś

4.97 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś piątek a ja miałam ochotę na zupę buraczkową z fasolą, to jedna z moich ulubionych zup. I nie chwaląc się zawsze wychodzi mi piękny kolor, szkoda że nie jest oryginalny na zdjęciach ale podobny. Pewnie u większości z was jest dziś ryba u mnie niestety nie bo wolałam zupkę. Na tak ponury dzień jak dziś taka zupka w sam raz, jak to mój mąż mówi " świetna rozgrzewająca zupa " nie wiem co ma na myśli chyba tylko dlatego że gorąca

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kości schabowe ( specjalne na zupy ),

    2 buraki 500 g,

    1 marchew 200 g,

    1 korzeń pietruszki 100 g,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 małe liście laurowe,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od ich wielkości i gęstości zupy ),

    1 łyżka liści selera i pora,

    4 łyżeczki cukru ( do buraków ),

    3 łyżki octu ( również do buraków ),

    2 puszki fasoli biały Jaś 240 g ( bez zalewy ).

    1 pęczek natki pietruszki 25 g,

    1 śmietana 30 % 200 g,

    1 - 2 łyżki ziarenka smaku lub Vegeta.
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Buraczkowa z fasolą biały jaś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka włożyć kości schabowe ( ja miałam akurat mrożone ), dodać pokrojoną dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w mniejsze części buraki. Wlać 2 litry wody i gotować do miękkości warzyw, buraków oraz mięsa na kościach. Gdy buraki są już miękkie wyjąć je aby ostygły, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liście pora i selera. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje a buraki ostygły. Wtedy buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, wsypać cukier wlać ocet i wymieszać. Odstawić na jakiś czas aby przygotowane buraki puściły sok.
  • zupa 3. Jak już przygotowaliśmy buraki i czekamy na puszczenie soków a ziemniaki w wywarze są już miękkie dodać samą fasolę bez zalewy, chwilkę zagotować. Następnie dodać drobno pokrojona natkę pietruszki i pogotować na wolnym ogniu do czasu aż natka lekko zmięknie. Gdy już dość się pogotowała zupa z natką przełożyć do zupy buraczki przygotowane i lekko zagotować na wolnym ogniu.
  • zupa 4. Do zagotowanej zupy z dodanymi burakami wlać śmietanę, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i doprawić jeszcze według swego smaku ziarenkami smaku lub Vegetą, jeśli będzie mało octu również doprawić według swego smaku. Mi według przepisu jaki podałam wyszła w sam raz. Zagotować chwilkę ze śmietana i odstawić z ognia.
  • zupa 5. Zupka wyszła bardzo smaczna jeśli ktoś nie lubi włoszczyzny czyli zielonego można pominąć. Ja nie wyobrażam sobie zup bez dodatku zielonej natki pietruszki. Tak samo rosół czy inne zupy muszą u mnie mieć zieleninę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować