Buraczki zasmażane do obiadu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo popularny dodatek do obiadu, który współgra idealnie z kotletami mielonymi.
Bajecznie proste i baaardzo smaczne...

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5kg buraczków
    - 1 sporą cebulę
    - sól, pieprz
    - cukier
    - tłuszcz do smażenia
    - opcjonalnie 2 łyżki mąki

Buraczki zasmażane do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości. Studzimy.
    Cebulkę kroimy w kostkę i ze szczyptą soli szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 2. Ostudzone buraczki ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do cebuli. Starannie mieszamy, lekko solimy i dusimy razem do miękkości - około 40 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy lekko tłuszczem.
    Kiedy buraczki zmiękną, doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Można posypać mąką i wymieszać. Ale to na koniec, bo z mąką lubią się przypalać :)
    Podajemy gorące jako dodatek do obiadu.



    Smacznego!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy