Buraczki na zimę do słoików

2 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Buraczki na zimę do słoików to idealny dodatek do dań obiadowych zimową porą.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg buraków,
    pół szklanki cukru,
    pół szklanki octu,
    1 łyżka soli.
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Buraczki na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.Wlewamy wodę tyle aby zakryć buraki.

    Gotujemy do miękkości. Jeżeli buraki mamy małe możemy już po 30 minutach sprawdzać czy są miękkie.

    Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

    Do buraków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

    Przekładamy do litrowych słoików.

    Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.

    Przechowujemy w zimnym miejscu.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować