Buraczki marynowane

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Buraczki marynowane - sztandarowy, pyszny i zdrowy dodatek do obiadu itp. w polskiej kuchni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5-6 kg buraków,
    3 szklanki cukru,
    2 szklanki octu,
    6 średnich cebul pokrojonych w plasterki,
    6 dużych ząbków czosnku,
    15 ziaren ziela angielskiego,
    15 ziaren pieprzu,
    15 listków laurowych,
    6 goździków,
    2 łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Buraczki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy w w mundurkach, studzimy i szatkujemy wg, uznania tj. plastry, na tarce itp.
    Składniki zalewy wrzucić do garnka i gotować ok pół godziny. Zalewę odstawić na 12 godzin (np. na noc), a po tym czasie przecedzić, przyprawy dobrze odcisnąć i wyrzucić, a zalewę dodać do buraków, dobrze wymieszać i przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.

Porady

Takie buraczki stanowią doskonałą bazę do czystego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować