Bunuelos z korzennym syropem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie do zrobienie, pyszne nie tylko w karnawale, kruche boliwijskie bunuelos z aromatycznym syropem korzennym polecają się słodko :D

  • 30 min

Składniki:

  • Ciastka:
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    Olej do głębokiego smażenia
    Cukier puder
    Syrop:
    1 szklanka wody
    2/3 szklanki cukru brązowego
    Kawałek laski cynamonu
    Kawałek gwiazdki anyżu
    1 goździk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Sosy

Bunuelos z korzennym syropem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 15 – 20 minut. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól – mieszamy.

    Po środku robimy wgłębienie wlewamy do niego mleko i wbijamy jajko – ciasto dokładnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto będzie już jednolite dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze do momentu aż całe masło zostanie wchłonięte.

    Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą kieliszka do wina wykrawamy Bunuelos.

    Za pomocą drewnianej rączki np. od łyżki robimy w każdym ciastku otwór. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim partiami przygotowane Bunuelos Ciastka smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego złotego koloru.

    Usmażone Bunuelos przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone ciastka przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i podajemy razem z przygotowanym wcześniej syropem korzennym, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować