Bułki z płatkami owsianymi

4.98 (192 ocen)

  • 2 godz. 5 min

Pyszne bułeczki śniadaniowe, dużo lepsze niż sklepowe, a przy tym łatwe do zrobienia. Idealne z wędliną ale także z dżemem.

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 lekko zaokrąglona łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    250 ml wody
    2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych górskich
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lekko ciepłej wody wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać płatki owsiane, zostawić do ich namoczenia na 20 minut. Po tym czasie dodać sól, cukier i mąkę. Wyrobić krótko na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Formować bułki (6- 8 sztuk). Zostawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny. Posmarować bułki wodą. Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Wstawić bułki na 5 minut, po czym przykręcić do 200°C i piec jeszcze 10-14 minut do osiągnięcia złotej skórki bułek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować