Takie chrupiące bułeczki sprawdzą się na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Wykonane z mąki razowej i pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika , są doskonałe dla całej rodziny.
Bułki z pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszam z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiam na 20 minut. Do mąk dodaję rozczyn, sól, jajko,oliwę, pozostały cukier, zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie odstawało od ręki, nakrywam ściereczką, pozostawiam na 1 godzinę. Do ciasta dodaję 10 dag. ziaren i jeszcze raz zagniatam, dzielę na 10 części i formuję bułeczki.
2.Bułeczki układam na blasze, posypuję pozostałym słonecznikiem, lekko dociskam. Podrośnięte bułeczki piekę 25- 30 minut w temp. 190 stopni . Upieczone bułeczki układam na kratce aby wystygły.
Komentarze