Bułki z mąki żytniej razowej

4.48 (189 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Od dłuższego czasu namiętnie dodaję otręby, gdzie tylko się da - do mięsa, deserów, koktajli i oczywiście do pieczywa. Z podanych składników wyszły 4 sztuki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ok. 2 szklanek mąki żytniej razowej
    Otręby owsiane oraz pszenne (łącznie szklanka)
    Ok. 1/2 szklanki mleka
    1/4 paczki świeżych drożdży
    Szczypta soli
    Łyżeczka cukru
    Oliwa
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z mąki żytniej razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy otręby oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka.
  • 3. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 4. Ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 5. Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka żytnia Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować