Bułki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonujemy rozczyn: z 1 szkl. ciepłego mleka, drożdzy, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy margarynę i studzimy.
2.Do dużej miski przesiewamy mąkę. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrami, aż masa stanie się biała/jasna. W kolejnej misce ubijamy pianę z białek. Mąkę mieszamy kolejno: z żółtkami, rozczynem, ostudzoną margaryną, pianą z białek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, twarda, lub sypka, dolewamy porcjami ciepłe mleko. Ciasto "wyrabiamy" co najmniej 15 minut/ Odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki. Składniki na kruszonkę łączymy za pomocą widelca.
4.Ciasto zwijamy w rulon na stolnicy wysypanej mąką i kroimy w plastry. Każdy "plaster" ugniatamy na kształt kulki, układamy w rownych odstępach i odstawiamy na kolejne 5 minut.
5.Kulki ciasta faszerujemy jabłkami, formujemy bułeczki i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 200 stopni, aż będą złociste.
Porady
Przechowujemy tak, jak pieczywo. Ze względu na porę roku polecam czymś okręcić w ochronie przed meszkami.
Komentarze