Bułki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wykonane z myślą o dzieciach, które kochają jabłka, ale nie przepadają za cynamonem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki pszennej;
    5 jajek;
    2 szkl. mleka;
    10 dag drożdży;
    1 szkl. cukru;
    kostka margaryny;
    1 op. cukru waniliowego.

    KRUSZONKA:
    1/2 szkl. mąki pszennej;
    3 łyżki masła;
    3 łyżki cukru.

    ORAZ:
    6 dużych jabłek;
    1 jajo do smarowania bułek przed pieczeniem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonujemy rozczyn: z 1 szkl. ciepłego mleka, drożdzy, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy margarynę i studzimy.
  • 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrami, aż masa stanie się biała/jasna. W kolejnej misce ubijamy pianę z białek. Mąkę mieszamy kolejno: z żółtkami, rozczynem, ostudzoną margaryną, pianą z białek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, twarda, lub sypka, dolewamy porcjami ciepłe mleko. Ciasto "wyrabiamy" co najmniej 15 minut/ Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki. Składniki na kruszonkę łączymy za pomocą widelca.
  • 4. Ciasto zwijamy w rulon na stolnicy wysypanej mąką i kroimy w plastry. Każdy "plaster" ugniatamy na kształt kulki, układamy w rownych odstępach i odstawiamy na kolejne 5 minut.
  • 5. Kulki ciasta faszerujemy jabłkami, formujemy bułeczki i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 200 stopni, aż będą złociste.

Porady

Przechowujemy tak, jak pieczywo. Ze względu na porę roku polecam czymś okręcić w ochronie przed meszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować