Domowe pieczywo jest zdrowsze i smaczniejsze- nie zawiera spulchniaczy i dodatków.
1 godz. 30 min
Składniki:
325 g mąki pszennej
215 g mąki żytniej typ 2000
375 ml wody
35 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
do posypania:
1 jajko
1 łyża maku
Bułki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać. Drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na kwadrans.
2.Wszystkie składniki wymieszać i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części a każdą jeszcze na połowę. Formować bułeczki skręcając po dwa paski ciasta. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Odstawić na kwadrans a nastepnie upiec w 200*C przez około 20 minut.
Komentarze