bułki pszenno-żytnie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe pieczywo jest zdrowsze i smaczniejsze- nie zawiera spulchniaczy i dodatków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
    215 g mąki żytniej typ 2000
    375 ml wody
    35 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    do posypania:
    1 jajko
    1 łyża maku

Bułki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać. Drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na kwadrans.
  • 2. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części a każdą jeszcze na połowę. Formować bułeczki skręcając po dwa paski ciasta. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Odstawić na kwadrans a nastepnie upiec w 200*C przez około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy