Bułki pszenne na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne domowe bułki z dodatkiem jogurtu. Bardzo smaczne i miękkie. Takie bułeczki zrobione samodzielnie, to ogromna radość.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3,5 szklanki maki pszennej
    25 g. drożdży
    1 łyżeczka miodu
    3/4 szklanki ciepłej wody
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki pszenne na jogurcie 1. Do ciepłej wody dodać miód, wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać drożdże,
    wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn drożdżowy, jogurt i olej.
    Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką.
    Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia.
    Kiedy wyrośnie, przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części.
  • Bułki pszenne na jogurcie 2. Z każdej części, uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować mlekiem,
    lub wodą. Następnie, tępą strona noża, naciąć bułki na krzyż.
    Zostawić na blaszce na 20 minut, do napuszenia.
  • Bułki pszenne na jogurcie 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować