Bułki pszenne

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne bułeczki pszenne. Chrupiąca skórka, pulchne i proste w wykonaniu! Lepsze niż ze sklepu!

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typu 450
    2 łyżeczki masła
    520 ml letniej wody
    50 g drożdży świeżych
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia.
    Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść na jednolitą masę, pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
  • 2. Ciasto podzielić na 10-12 części po ok. 115 g. ( Jeśli chcemy bułkę 100 g to zróbmy troszkę większą, gdyż podczas pieczenia bułka zmniejszy swoją wagę, poprzez parowanie). Uformować kulki i odstawić na 15 minut.
  • 3. Po tym czasie na każdej bułce zrobić przedziałek na środku i odwrócić do góry na blacie posypanej mąką. Następnie przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, oprószamy mąką i przekładamy bułki na blachę z powrotem odwracając je na prawidłową stronę. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C i pieczemy bułki przez ok. 25 minut (bez termoobiegu).
  • 4. Bułki podajemy po całkowitym wystudzeniu z dowolnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować