1.Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść na jednolitą masę, pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
2.Ciasto podzielić na 10-12 części po ok. 115 g. ( Jeśli chcemy bułkę 100 g to zróbmy troszkę większą, gdyż podczas pieczenia bułka zmniejszy swoją wagę, poprzez parowanie). Uformować kulki i odstawić na 15 minut.
3.Po tym czasie na każdej bułce zrobić przedziałek na środku i odwrócić do góry na blacie posypanej mąką. Następnie przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, oprószamy mąką i przekładamy bułki na blachę z powrotem odwracając je na prawidłową stronę. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C i pieczemy bułki przez ok. 25 minut (bez termoobiegu).
4.Bułki podajemy po całkowitym wystudzeniu z dowolnymi dodatkami.
Komentarze