bułki kukurydziane

4.99 (174 ocen)

  • 60 min

wspaniałe, mięciutkie bułeczki

  • 60 min

Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
    220 gram mąki kukurydzianej
    300 ml ciepłego mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    50 gram miodu
    25 gram drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    50 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić do podrośnięcia na 15 minut.
    Mąki przesiać razem, dodać wyrośnięty rozczyn, miód, olej, sól i wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 12-14 części, uformować bułeczki, poukładać na blasze z pergaminem, zostawić na 15 minut do napuszenia, ja jedne posmarowałam rozkłóconym jajem, a drugie posmarowałam mlekiem i obtoczyłam w mące. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować