Bułki dyniowe

4.5 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe do przygotowania bułki z dodatkiem dyni. Miękkie, intensywnie żółte i delikatne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 600 g
    puree z dyni 230 g
    drożdże 25 g
    mleko do 180 ml
    2 żółtka
    olej rzepakowy 50 g
    4 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    kilka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Bułki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Elzbieta JASTRZEBSKA 1. Puree.
    Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Pokroić dynię na mniejsze kawałki i obrać ze skóry.
    Włożyć dynię do garnka i zalać niewielką ilością wody.. Gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut, lekko odparowując wodę, aż będzie miękka.
    Zmiksować lub utłuc na puree,
    Można przechowywać w zamrażarce w woreczkach do mrożenia.
    Jeśli puree będzie zbyt rzadkie, należy lekko odlać wodę.

    Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki.Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • Elzbieta JASTRZEBSKA 2. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki.
    Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.
    Następnie ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samego blatu wykonując 8 nacięć (środka nie przecinać ). W środek każdej bułki wcisnąć kawałek orzecha, a następnie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w 180 C przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować