Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto

    350 g mąki pszennej
    35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru)
    250 ml ciepłego mleka
    3/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    100 g miękkiego masła
    żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek
    3 łyżki kminku do posypania bułek

    Nadzienie

    500 g mielonej wołowiny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól
    posiekany szczypior oraz rozmaryn
    200 borowików lub innych grzybów
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką odstawić na około 15 minut do czasu aż wyrosną.Przelać rozczyn drożdży do mąki i wymieszać drewnianą łyżką dodając sól. Nadal mieszając dodawać żółtka. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut (ręką). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza.
    Nadzienie
    Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Zdjąć z patelni i włożyć do miski. Na tę samą patelnię włożyć pokrojone na paseczki wcześniej podgotowane grzyby. Smażyć mieszając co chwilę aż odparują i zmiękną, przez ok. 7 minut. Następnie dodać masło, posolić i zamieszać. Mięso zmielić. Masę mięsną doprawić solą, pieprzem czarnym, gałką.Wymieszać z grzybami i odstawić do wystygnięcia. Jak mięso i grzyby będą zimne dodać szczypior, posiekany rozmaryn oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
    Pieczenie.
    Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży płat jak na pizzę.Wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środek ciasta nałożyć po 2 łyżki nadzienia. Zamknąć kółko i uformować kulę na bułeczkę. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni C. Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. A wierz bułeczki posypać kminkiem.Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować