Bulgur z kurczakiem curry w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy go solą oraz curry.
Kaszę Bulgur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła, dużą szczyptą curry, w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i delikatnie go podsmażamy.
2.Do cebulki i kurczaka dodajemy 2 łyżeczki oregano, posiekaną natkę pietruszki i zalewamy całość pomidorami z puszki. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, pieprz cayenne, cukier brzozowy i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut.
Na 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą.
Na koniec ugotowaną kaszę dodajemy do sosu i wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze