Bułeczki z mascarpone

4.96 (181 ocen)

Najbardziej puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z jakim miałam do czynienia. Świetnie się z nim pracuje. Bułeczki są idealne na podwieczorek dla dzieci, najlepiej ze szklanką mleka. Dobre także na drugi dzień!

Składniki:


  • 100 ml mleka
    100 g cukru
    25 g drożdży
    150 g mascarpone
    60 g masła
    2 jajka
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 szczypta soli
    Do posmarowania:
    1 jajko
    Kruszonka:
    30 g masła
    1 łyżka cukru
    3 łyżki mąki pszennej typ 650
Wystaw ocenę:

4.96 (181 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Kruszonka

Bułeczki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać dokładnie. Dodać serek mascarpone i ponownie zamieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozpuszczone, letnie masło, rozczyn i wbić 2 jajka. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10-12 kawałków (mi wyszło 11 9 dużych i 2 mniejsze bułeczki), uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

    Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru i mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować