Najbardziej puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z jakim miałam do czynienia. Świetnie się z nim pracuje. Bułeczki są idealne na podwieczorek dla dzieci, najlepiej ze szklanką mleka. Dobre także na drugi dzień!
Składniki:
100 ml mleka
100 g cukru
25 g drożdży
150 g mascarpone
60 g masła
2 jajka
500 g mąki pszennej typ 650
1 szczypta soli
Do posmarowania:
1 jajko
Kruszonka:
30 g masła
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej typ 650
Bułeczki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać dokładnie. Dodać serek mascarpone i ponownie zamieszać.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozpuszczone, letnie masło, rozczyn i wbić 2 jajka. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10-12 kawałków (mi wyszło 11 9 dużych i 2 mniejsze bułeczki), uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru i mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze