Bułeczki z kruszonką

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne bułeczki drożdżowe.Źródło- gazeta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    4 łyżki masła
    3 dag drożdży
    szczypta soli

    kruszonka

    pół szklanki mąki
    po 4 łyżki cukru i masła

    Do posmarowania
    jajko
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, dodać cukier i mąkę, zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki..
    Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru i połowy letniego mleka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
    Jajka ubić z cukrem. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, resztę mleka, stopione masło, sól. Dokładnie wyrobić ciasto i dostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywać po kawałku i formować bułeczki. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym w mleku jajkiem i posypać kruszonką.
    Piec około 25 minut w temperaturze 200 st.C.

Porady

Mleka można dać 1 szklankę wtedy ciasto będzie bardziej zwarte, ale z półtora szklanki mleka są pulchniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować