Bułeczki z gruszką i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te mięciutkie bułeczki skrywają nie tylko gruszki i orzechy, ale także aromatyczną czekoladę. Są smaczne i pożywne.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 gruszek
    20 kostek czekolady
    20 łyżeczek mielonych orzechów
    Ciasto:
    5 dag. drożdży
    2 szkl. mleka
    6 łyżek cukru
    6 szkl. mąki
    2 jajka
    5 dag. rozpuszczonej margaryny
    szczypta soli
    mleko do smarowania
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka

Bułeczki z gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Drożdże mieszam z cukrem, odstawiam na ok. 20 minut. Po tym czasie, dodaje je do mąki, dodaje także jajka, sól i margarynę, mleko. Zagniatam sprężyste ciasto. Nakrywam je miską i pozostawiam do wyrośnięcia.
  • bułki 2. Ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 20 części. Robię z nich kule i wałkuje wałkiem. Na każdym placku kładę obraną cząstkę gruszki, łyżeczkę orzechów i kankę czekolady. Zwijam bułki.
  • Bułki 3. Bułeczki układam na blasze, smaruję mlekiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
  • bułki 4. Czekoladę roztapiam w mleku. Wystudzone bułeczki smaruję polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Gruszki Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować