Bardzo łatwo się je przygotowuje, a takie jeszcze ciepłe z masełkiem i dżemem smakują wybornie.
3 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
750 g mąki pszennej ( można łączyć różne rodzaje mąk ze sobą )
1 opakowanie 7-8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
papier do pieczenia
mąka do podsypania
woda do posmarowania bułek
Bułeczki z ciasta na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z ciepłą ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą oraz cukrem i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy wedle upodobania na mniejsze lub większe bułeczki. Wyrabiamy w miarę zgrabne bułeczki i zostawiamy je do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 mim. Po tym czasie smarujemy wierzch wodą i nacinamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko oprószonym mąką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 30 min. Po upieczeniu wykładamy na kratkę by przestygły.
Komentarze