Bułeczki z ciasta na pizzę

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo łatwo się je przygotowuje, a takie jeszcze ciepłe z masełkiem i dżemem smakują wybornie.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej ( można łączyć różne rodzaje mąk ze sobą )
    1 opakowanie 7-8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    1/3 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru

    papier do pieczenia
    mąka do podsypania
    woda do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto na pizze

Bułeczki z ciasta na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z ciepłą ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą oraz cukrem i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy wedle upodobania na mniejsze lub większe bułeczki. Wyrabiamy w miarę zgrabne bułeczki i zostawiamy je do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 mim. Po tym czasie smarujemy wierzch wodą i nacinamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko oprószonym mąką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 30 min. Po upieczeniu wykładamy na kratkę by przestygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować