Bułeczki z budyniem

4.49 (173 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne drożdżowe bułeczki

  • 50 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    5 dag drożdży
    4 łyżki cukru
    50 ml mleka do ciasta
    100 g jogurtu naturalnego
    1 szt jajko
    2 łyżki oleju
    budyń śmietankowy
    mleko do budyniu
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki z budyniem 1. Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże i łyżę cukru. Mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy na ok 15 min. Do miski przesiewamy mąkę , dajemy całe jajko, olej, resztę cukru i jogurt naturalny. Mieszamy i dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. W tym czasie gotujemy budyń śmietankowy i odstawiamy go do wystygnięcia.
  • Bułeczki z budyniem 2. Z wyrośniętej kulki ciasta odrywamy po kawałku ciasta rozciągamy go lekko wkładamy łyżkę budyniu i zaklejamy. Układamy drożdżówki na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min. Nadkrawamy je nożem smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu pudrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować