Bułeczki z budyniem na śniadanko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę stopić, przestudzić. 150 g mąki zmieszać z 75 g cukru oraz margaryną, zagnieść kruszonkę. Uformować w kulę i schłodzić.
2.Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem, 75 g cukru, skórką z cytryny oraz szczyptą soli. Dodać resztę mąki zmieszaną z proszkiem. Uformować wałek, pociąć go na 8 równych kawałków, każdy lekko rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Na mleku z cukrem ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobiła się twarda skorupa. Nakładać po ok. 2 łyżek budyniu na każdy placuszek. Posmarować brzegi rozkłóconym żółtkiem a wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Najlepiej podawać posypane pudrem.
Komentarze