Bułeczki z budyniem na śniadanko

0 (0 ocen)

Bułeczki są naprawdę bardzo smaczne, świetnie komponują się ze szklanką mleka lub kakao.

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dag margaryny,
    45 dag mąki pszennej,
    15 dag cukru,
    150g twarogu,
    6 łyżek mleka,
    6 łyżek oleju,
    skórka z cytryny,
    szczypta soli,
    paczka proszku do pieczenia

    Budyń:
    1 budyń o smaku gumy do żucia (może być inny),
    2 łyżki cukru,
    350 ml mleka,
    żółtko.

Bułeczki z budyniem na śniadanko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić, przestudzić. 150 g mąki zmieszać z 75 g cukru oraz margaryną, zagnieść kruszonkę. Uformować w kulę i schłodzić.
  • 2. Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem, 75 g cukru, skórką z cytryny oraz szczyptą soli. Dodać resztę mąki zmieszaną z proszkiem. Uformować wałek, pociąć go na 8 równych kawałków, każdy lekko rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobiła się twarda skorupa. Nakładać po ok. 2 łyżek budyniu na każdy placuszek. Posmarować brzegi rozkłóconym żółtkiem a wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Najlepiej podawać posypane pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy