Rewelacyjny stary przepis z babcinych archiwów, polecam znakomite chrupiące ,puszyste bułeczki idealne na śniadanie Ciasto robisz wieczorem rano tylko do piekarnika.
10 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
na 10/12 bułeczek
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1/4 litra wody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Bułeczki śniadaniowe pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem ,i pozostawić do rozpuszczenia.
Mąkę wymieszać z olejem,solą dodać wodę ,i rozpuszczone drożdże .
Ciasto można wyrabiać mikserem, najpierw na małych obrotach ,następnie zwiększyć obroty,ciasto wyrobić na gładką masę aż przestanie się przyklejać do brzegów miski..
Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Rano wyjmujemy ciasto i formujemy wałek i kroimy go na 10/12 części Ukulać bułeczki odłożyć na blachę wysmarowaną olejem odstawić na 20 minut. w tym czasie nagrzać piekarnik na 225 stopni i piec ok. 10 minut . Przed pieczeniem bułki naciąć na środku i posmarować delikatnie olejem.
Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami .
Komentarze