Bułeczki śniadaniowe pszenne

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób

Rewelacyjny stary przepis z babcinych archiwów, polecam znakomite chrupiące ,puszyste bułeczki idealne na śniadanie Ciasto robisz wieczorem rano tylko do piekarnika.

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • na 10/12 bułeczek
    50 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1/4 litra wody
    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju

Bułeczki śniadaniowe pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem ,i pozostawić do rozpuszczenia.
    Mąkę wymieszać z olejem,solą dodać wodę ,i rozpuszczone drożdże .
    Ciasto można wyrabiać mikserem, najpierw na małych obrotach ,następnie zwiększyć obroty,ciasto wyrobić na gładką masę aż przestanie się przyklejać do brzegów miski..
    Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
    Rano wyjmujemy ciasto i formujemy wałek i kroimy go na 10/12 części Ukulać bułeczki odłożyć na blachę wysmarowaną olejem odstawić na 20 minut. w tym czasie nagrzać piekarnik na 225 stopni i piec ok. 10 minut . Przed pieczeniem bułki naciąć na środku i posmarować delikatnie olejem.
    Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami .

Komentarze

Podobne przepisy