Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek, cukry, sól i skórkę z cytryny siekamy z zimnym masłem pokrojonym na mniejsze kawałki (można w mikserze). Następnie dodajemy jajko, mleko, śmietanę i wyrabiamy ciasto - będzie przypominało ciasto kruche, ale będzie się kleiło.
2.Następnie, już ręcznie, mieszamy ciasto z opłukana i osuszoną żurawiną, posiekanymi orzechami i sparzonymi rodzynkami (można podsypać trochę mąką). A gotowego ciasta formujemy kulę i wałkujemy na grubość ok 4 cm i średnicę 25 cm, którą dzielimy na 8 jednakowych trójkątów (jak na pizzę) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną i smarujemy wierzch odrobiną mleka. Pieczemy w 190 stopniach ok. 20-25 minut do zrumienienia.
Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy gęstszy lukier i polewamy ostudzone bułeczki. Smacznego :) Inspiracja: Anna Olson
Komentarze