Uwielbiam, kiedy w kuchni unosi się zapach domowego pieczywa. Od kilku lat piekę sama. Zaparłam się i nie kupuję :) Tym razem, polecam mięciutkie bułeczki z makiem.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
20 g. drożdży
500 g. mąki
1 łyżeczkę soli
4 łyżki oleju
Bułeczki pszenne z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać ciepłą wodę. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki.
Ja zrobiłam 10 sztuk.
Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.
Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły.
2.Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut.
Przed włączeniem piekarnika, wstawić na dolną półkę, blaszkę z wodą.
Ja wlałam 3/4 szklanki. Następnie spryskać boki piekarnika.
Możecie tylko spryskać piekarnik, bez wlewania wody na blaszkę.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć blaszkę z bułkami i jeszcze raz spryskać piekarnik.
Komentarze