Bułeczki pszenne

4.99 (145 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne bułki dla malucha i dorosłych!

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 jajko
    300 ml mleka
    40 g roztopionego masła
    1 łyżka oliwy
    1 opakowanie suchych drożdży (na 500 g mąki)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Jajko

Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i 1 łyżeczkę mąki wsypujemy do 300 ml ciepłego mleka i energicznie mieszamy.
    Zostawiamy na 15 minut.
  • 2. W dużej misce łączymy 500 g mąki, 2 łyżki cukru, przestudzone masło, 1 łyżkę oliwy, sól.
  • 3. Do mąki dodajemy zaczyn i mieszamy łyżką.
  • 4. Odkładamy łyżkę gdy ciasto wstępnie się połączy i zagniatamy ręcznie. Wystarczy nawet około 10 minut.
  • 5. Odstawiamy ciasto na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  • 6. Ciasto dzielimy na 8 równych części.
  • 7. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
  • 8. Odstawiamy na 15 minut by bułeczki nabrały ładnego kształtu.
  • 9. Smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem.
  • 10. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C i pieczemy bułeczki przez 20 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować