Bułeczki owsiane

4.5 (175 ocen)

Przepyszne malutkie bułeczki owsiane dla zwolenników zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • Składniki:
    -150g mąki,
    -100g płatków owsianych,
    -50g otrębów owsianych,
    -50g otrębów żytnich,
    -1,5 łyżeczki cukru,
    -szczypta soli,
    -30g drożdży,
    -100ml mleka,
    -90ml wody,
    -40g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i 50g mąki. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut.
    Pozostałą część mąki przesiewamy do miski.
  • 2. Płatki i otręby miksujemy na bardzo drobno (prawie mączka) i wsypujemy do mąki, dodajemy wodę, sól, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy na 4 godziny, co 1 godzinę zagniatając.
  • 3. Przygotowane i wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 7 jednakowych kuleczek. Formujemy bułki, kładziemy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni. Ważne by w piekarniku na dolnej półce znajdowało się naczynie wypełnione wodą.
  • 4. Po 15 minutach, gdy nasze bułeczki wyrosną w piekarniku i lekko popękają zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Otręby Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować