Bułeczki maślane z marmoladą

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne bułeczki upieczone specjalnie dla mojej córci i rozeszły się raz dwa :).

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki : na 12 szt.

    500 g mąki
    szczypta soli
    120 g masła
    80 g cukru kryształu + 1 łyżeczka
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    30 g drożdży
    125 ml mleka
    200 ml śmietany 30%

    Kruszonka

    50 g mąki
    40 g cukru kryształu
    40 g masła

    Ponadto

    marmolada
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki maślane z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżeczki cukru i letniego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Masło ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz żółtkami na puszystą masę.
    Śmietanę ubijamy na sztywno.
    Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę maślaną, zaczyn oraz ubitą śmietanę, zagniatamy ciasto, ewentualnie podsypujemy jeżeli zbytnio będzie się kleić i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 sztuk bułeczek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 6 szt. dnem szklanki wyciskamy w każdej wgłębienie, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Napełniamy wgłębienia marmoladą, następnie zagniatamy kruszonkę i posypujemy bułeczki, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować